Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП) очаква бум на непогасените

...
Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП) очаква бум на непогасените
Коментари Харесай

Задава се бум на лошите кредити

Националната асоциация за отбрана на потребителите (НАЗП) чака взрив на непогасените заеми и отговорности през идващите месец. Затова прикани да се вземат ограничения за управление на колекторските компании, за не бъдат гражданите подвеждани и унизени поради отговорностите си. НАЗП оферират и свои 10 ограничения, които да направят активността на събирачите на задължения транспарантна и безвредна.

" Министърът на правораздаването Данаил Кирилов подвежда обществото във връзка с активността на колекторските компании в интервала на изключителното състояние - написа в писмо от НАЗП. - В отговор на парламентарно запитване, министър Кирилов чака всеки жител да бъде с юридическо обучение и хвърля напълно виновността върху потребителите, в случай че те позволен да бъдат подведени от компаниите за събиране на вземания. Той оправдава техния тормоз над жителите, като декларира, че „ активността на по този начин наречените „ колекторски компании “ предхожда възможното произвеждане за наложително осъществяване. Тоест, тази активност цели да събере извънсъдебно претендирано взимане, за което не постановено неоправдателно решение и/или не е публикуван изпълнителен лист “.

От Асоциацията настояват още:

" През идващите месеци и при започване на 2021 година ще бъдем изправени пред взрив на непогасени заеми и отговорности, тъй като стотици хиляди българи изгубиха работата си вследствие на пандемията . Същевременно към този момент се следи притиснителна наклонност, при която банките и други кредитни институции избират по-рано да продават на колекторските компании неприятните си кредитни портфейли. Проблемът с колекторските компании постоянно е бил с методите, които употребяват и нерегламентираната с ясни правила активност. Неведнъж се е стигало до принуждение, а психическият тормоз над длъжниците е норма за тези компании и не напоследно място непрозрачните формули, по които пресмятат наказателни лихви, възнаграждения на адвокати и др . ".

В писмото се натъртва на това, че колекторските фирми не се управляват от никого, работят свободно на пазара, като сега оперират с задължения за над 3 милиарда лева на българските жители.

" Масовата процедура е те да изкупят задължения на 15-20% от цената им, а в същото време не се дава опция първо на длъжника да си изкупи дълга от банката и едвам по-късно той да бъде препоръчан на колекторските компании ", допълват от асоциацията. 

И оферират следните 10 ограничения:

-- колекторските компании да подлежат на лицензионен режим;

-- да се взима поради психичната, обществената и просветителната склонност на чиновниците на колекторските компании;

-- да има наложителна застраховка против допускане на грешки;

-- да има институция, която да следи, управлява и контролира сектора;

-- да се дефинира броят на телефоните диалози и срещите в границите на работната седмица;

-- да се фиксира времето за общуване;

-- да има условия за правосъдното минало на сътрудниците на колекторските компании и техните ръководства;

-- да се съблюдава салдото, който еднообразно да пази интереса, както на кредиторите по този начин и на длъжниците; 

-- да се даде опция първо на длъжника да си изкупи дълга и едвам по-късно да бъде препоръчан на колекторските фирми; 

- да се откри работещо решение за междуфирмената задлъжнялост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР